Tuesday, February 21, 2017

5 petua memancing

Kata orang tua tua.
Kalau nak menangkap udang di laut , perhatikan ufuk timur ketika matahari terbit. Kalau ada mega merah (macam awan berwarna merah ), itu dah start musim udang ,sebab itulah petanda musim panas.
Kalau musim sejuk, udang kurang di laut.
Mungkin petua ni boleh kita cuba dan amalkan.

Kalau memancing pulak, petua orang tua tua :
Air keruh makan siang.
Air jernih makan malam.
Kalau nak cari lubuk udang galah
Cari lokasi pertembungan antara air masin dan air tawar di kuala sungai. Kaedah , dengan rasa airnya.

Petua Dan Teknik

1.Menjala udang laut.
Jala tangsi atau benang saiz 1/2 inci atau 3/4 inci, panjang 12 atau 14 kaki
Musim : Air pasang besar 13 -18 haribulan taqwim hijrah atau 28- 3 haribulan taqwim hijrah .Paling baik waktu bulan purnama 13 - 18 hb taqwim hijrah.
Waktu: Air mula pasang membawa 3 jam hingga separuh penuh , kalau boleh waktu malam sebab banyak udang menghampiri tebing waktu malam.
Lokasi : di tepi muara atau pantai, tak payah tengah pun.

2.Menjaring Belanak
Jaring tangsi saiz 1 1/4 inci ,panjang 200 kaki hingga 400 kaki .
Lokasi : Kawasan pantai atau tebing muara sungai yang airnya sedalam sekitar 3 kaki.
Waktu : Air mula pasang.
Musim , Air menyorong kecil, menyorong besar dan musim air pasang besar.

3. MemancingIkan bagok dan sembilang
Perambut bawah sepanjang satu depa,
Umpan paling baik udang baru atau pumpun.
Waktu : Air mula pasang hingga penuh.
Musim : Air pasang besar ( 13-18 dan 28- 3 hb taqwim hijrah)

4. Gelama pisang
Perambut bawah satu depa
Umpan : Udang baru atau ikan beliak mata (puput ).
Waktu : Air mula pasang hingga air penuh.
Musim : Air pasang besar 13-18dan 28-3 hb taqwim hijrah.

5. Pari
Perambut bawah sepanjang satu depa
Umpan: udang baru atau pumpun atau ikan bebolos.
Waktu : Air separuh penuh hingga air penuh.
Musim : Air pasang besar : 13-18 dan 28-3 hb taqwim hijrah.
Yang ni semua petua dan taktik cara saya.

Siapa nak mencuba silakan.
oleh: Mohd Salleh Marzuky
Selamat mencuba.

tags: kaki pancing, 

No comments:

Post a Comment